În ultimii ani, căutarea unor metode eficiente de prevenire și control al bolilor animalelor acvatice a atras din ce în ce mai multă atenție din partea savanților din țară și din străinătate. Detectarea rapidă și precisă a agenților patogeni la animalele de acvacultură reprezintă baza și condiția prealabilă pentru prevenirea și controlul eficient al bolilor animalelor acvatice. Prin urmare, stabilirea unor metode de detectare rapidă și precisă a agenților patogeni de animale de acvacultură și a tehnicilor de diagnosticare rapidă a bolilor animalelor acvatice nu poate fi utilizată direct pentru prevenirea și controlul eficient al bolilor animalelor acvatice, ci și pentru a pune o bază bună pentru o dezvoltare durabilă și sănătoasă, dezvoltarea industriei acvaculturii.
Pentru o lungă perioadă de timp, identificarea microorganismelor patogene ale animalelor acvatice a adoptat metoda tradițională de laborator, dar această metodă necesită timp și nu poate fi rapidă și convenabilă în procesul de investigare a bolii la scară largă.
Sistemele de detectare rapidă a microbilor utilizate în mod obișnuit, cum ar fi API și VITECH, se bazează, de asemenea, pe reacții biochimice. Deși aceste sisteme realizează detectarea automată și rapidă, detectarea agenților patogeni biologici marini nu este exactă. Odată cu dezvoltarea rapidă a biologiei moleculare, metoda de detectare prin PCR a fost aplicată acvaculturii și cercetării bolilor, rezolvând astfel cu bine această problemă. Prin urmare, aplicarea tehnologiei PCR în diagnosticarea bolilor animalelor de acvacultură este de mare importanță.